Thursday, February 22, 2007

Şi dacă i-am trimite pe toţi în concediu?... Prelungit!

Stând eu în dimineaţa aceasta cu televizorul fixat, ca de obicei, pe un post de ştiri, am simţit că ceva nu e în regulă. Senzaţia, vagă la început, a căpătat cu timpul un contur ceva mai clar. Şi brusc mi-am dat seama: isteria obişnuită pe care ne-o varsă zilnic în casă televiziunile noastre de ştiri mai scăzuse în intensitate. Era un pic de linişte: doar o dezbatere plictisitoare despre iniţiativa PNL de a retrage trupele din Irak şi o anostă conferinţă PC. Explicaţia am găsit-o cu uşurinţă după câteva clipe de gândire: cei doi scandalagii, Băsescu şi Tăriceanu, sunt plecaţi din ţară, unul la Cairo, altul la Tokyo. Ideea s-a născut apoi firesc: ce bine ar fi dacă le-am putea închide pur şi simplu uşa în nas şi nu i-am mai primi înapoi… Ce linişte… câţi nervi conservaţi… Iar ca reveria să fie completă m-am gândit că i-am putea aplica o metodă similară şi lui Videanu. În cazul lui ar fi şi mai simplu, n-ar trebui decât să nu se mai întoarcă dintr-unul dintre numeroasele şi desele sale concedii…


Vacanţă plăcută, domnule Videanu!...

Wednesday, February 21, 2007

Fâlfâi eu prost cartela sau i se fâlfâie RATB-ului?


Întreb si eu ca prostul, cât se poate se sincer si chiar aştept răspunsuri. Fâlfâi eu prost cartela sau i se fâlfâie RATB-ului?

M-am pricopsit cu un abonament pe o lună de tip cartelă valabil până pe 3 martie. În pliantele care mi s-au dat o dată cu cartela (după confecţionarea care a durat 10 minute) scria că trebuie să validez fiecare călătorie, adică să fâlfâi cardul prin faţa validatorului de fiecare dată când mă urc în tramvai, autobuz, troleibuz.

În cazul în care cartela e valabilă, în mod normal s-ar aprinde un beculeţ verde şi pe ecranul validatorului ar apărea mesajul: "Călătorie placută!"

Am sesizat imediat două absurdităţi:

1) Dacă abonamentul e valabil timp de o lună, de ce să fâlfâi cartela la fiecare urcare, iar dacă nu o fac, ce se întâmplă, iau amendă?

2) Cum mama naibii poate fi o călătorie plăcută într-un mijloc de transport al RATB-ului? Asta e o contradicţie de termeni evidentă.

Am înghiţit însă pastila şi, mai mult de curiozitate, am început să fâlfâi cartela ori de câte ori mă nimeream prin faţa vreunui validator.

De fiecare dată s-a aprins becul roşu, iar mesajul care a apărut invariabil a fost: "Repetaţi validarea". Apăsând butoanele validatorului, scria ceea ce ştiam si eu; că abonamentul e valabil până pe 3 martie.

Am renunţat să mă mai aigit, până ieri seară, când, în tramvaiul 41, m-am nimerit în faţa unui validator care mi-a făcut cu ochiul.

Când am fâlfâit cartela, a apărut un alt mesaj: "ÎNCHIS".

Băi, eşti nebun!

Azi dimineaţă, tot în tramvaiul 41, s-au urcat controlorii. Am aşteptat nerabdator să vină şi la mine, ca să îi întreb ce vă întreb şi pe voi. Când au văzut însă că am cartela în mână şi o fâlfâi înspre ei, au lăsat ochii în jos şi s-au întors.

M-au evitat, mişeii!


Aşa că voi sunteţi singurii care îmi pot da răspunsuri. Cu ce greşesc? Aştept.

L-aş întreba chiar pe primarul nostru, domnul Adriean Videanu, dar mi-e teamă că l-aş inoportuna, are destule pe cap săracul.

Concediu plăcut în continuare, domnu' Adriean...