Avem dovada!!! Printre miile de cititori care ne vizitează zilnic blogul se află şi jurnalişti. :-) Şi cum jurnaliştii sunt, prin definiţie, persoane degrabă săritoare în a-şi ajuta, informa şi lămuri seamănul, unul dintre aceştia s-a gândit să răspundă neliniştilor care nu-l lasă să doarmă pe colegul nostru de blog, Halaicu. Interogaţia gravă lansată de acesta – „de ce fâlfâim cartela?” (aici, aici şi aici) şi-a găsit astfel un răspuns. Mai mult, răspunsul nu a fost dat printr-un într-un comentariu meschin la postarea lui Halaicu, ci chiar pe prima pagina din Ziua, pentru ca un număr cât mai mare de cititori să poată afla de ce fâlfâie bucureştenii cartela.
Ingrijorare in randul calatorilor
Introducerea Sistemului Automat de Taxare de catre RATB a starnit insa in randul calatorilor ingrijorarea ca pot fi urmariti. Totul a pornit de la obligativitatea impusa de catre Regia Aurtonoma de Transport Bucuresti ca posesorii de card sa isi autentifice calatoriile de fiecare data cand urca intr-un vehicul ori cand merg cu metroul. Aceasta teama este argumentata prin faptul ca eliberarea cardului RATB se face in schimbul Codului Numeric Personal. Astfel, sistemul central care proceseaza autentificarile facute de catre posesorii cardurilor RATB poate afla, in anumite conditii, ce Cod Numeric Personal a validat o calatorie in transportul public. Practic, sistemul este un adevarat Big Brother, calatorii putand fi astfel urmariti pas cu pas.
Aşadar, Videanu poate trasa, pe bază de CNP, rutele noastre zilnice prin Bucureşti. Fireşte, totul e pentru binele nostru. Iar principala utilitate a sistemului se va dovedi în lupta împotriva terorismului.
Prevenirea terorismului
Conform specialistilor RATB si ai UTI Group, cea care a castigat proiectul Sistemului Automat de Taxare, la nivelul de baza al SAT, unde exista relatia dintre CNP si card, se poate acorda acces numai in conditiile speciale prevazute de lege.
Astfel, in conditii speciale, pot lua date din aceasta baza primara a sistemului Politia, Procuratura si SRI care ancheteaza acte de terorism sau fapte penale extrem de grave. Cei care au validat carduri intr-un vehicul victima virtuala a unui act de terorism pot fi vizualizati cu CNP-ul scris pe card prin accesarea acestei baze primare de date. Conform legii, datele Sistemului Automat de Taxare se arhiveaza la sase luni.
Din nefericire, nu exista la ora actuala un control riguros pentru aceste arhive pentru ca, ne-au spus specialistii de la UTI Group, in Romania nu exista o Lege a Arhivei Electronice care sa prevada clar pentru diferitele tipuri de date cat anume si in ce conditii trebuie arhivate.
Îl şi văd pe teroristul sinucigaş, plin de explozibil pe sub haine, cum îşi va valida cuminte cardul RATB, înainte să se înalţe împreună cu ceilalţi călători la ceruri, sau cum va renunţa la atentat dacă nu ii va reuşi validarea. Iar în caz de explozie reuşită mi-i şi imaginez pe experţii RATB descifrând cutiile portocalii ale autobuzului pentru a depista eventualul CNP de origine araba.
Acum, dacă stau şi mă gândesc mai bine, îmi dau seama că CNP-ul ar putea fi şi explicaţia pentru solicitările numeroase de a repeta validarea. Cum un CNP e format din nu mai puţin de 13 cifre, e foarte posibil ca avalanşa de informaţii să nu poată fi procesată atât de rapid de micuţul aparat portocaliu. Astfel, pentru o validare completă s-ar putea să fie necesare 13 fâlfâiri prin faţa aparatului, câte una pentru fiecare cifră.
Iar daca CNP-ul nu este suficient, în viitorul extrem de apropiat camere digitale performante vor asocia codul numeric de pe card chiar cu figura dvs…