Thursday, March 15, 2007

Videanu, în sfârşit pe drumuri

Era să leşin de spaimă, auzind declaraţia lu' dom' Videanu: "De săptămâna viitoare voi fi pe drumuri". Aoleu, unde pleci tu, Adriene, cui ne laşi tu, pe noi şi gunoaiele noastre, gropile, parcările lipsă, locuinţele lipsă, parcurile lipsă, centrul vechi renovat lipsă şi durerile noastre? Cine o să mai privegheze oraşul ăsta năpăstuit, al cărui unic înger păzitor erai? Unde o să-ţi mai fâlfâi aripile cu pene de firmă? Dacă vine Vanghelie în locul matale?

Abia după ce mi-am mai venit în fire, pe bază de evantai şi săruri, am reuşit să înregistrez şi restul informaţiei: primarele n-o să fie pe drumuri fiindcă vreun nemernic l-a lăsat fără de slujbă, ci fiindcă se va deplasa pe şantierele urbei, ca să supervizeze competent lucrările.

Acum, sigur, ne putem închipui ce efect revigorant va avea asupra zilierilor năclăiţi de sudoare şi moloz o vorbă de îmbărbătare, poate şi un citat celebru, emis odată cu un un damf de parfum scump de către mai marele oraşului. Cum, dacă până atunci au zăcut la umbra macaralei, vor zvâcni către utilaje şi, ruşinaţi că-i vede Adriean însuşi, vor da subit randament 120%.

Din punctul ăsta de vedere, vizitele de lucru ale lu' dom' Videanu au o însemnătate şi o utilitate dincolo de orice bănuială. Dar n-ar fi păcat să-şi prăfuiască 'mnealui botinele elegante doar pentru a inspecta vulgul? Dacă de săptămâna viitoare vine, Doamne fereşte, căldura, şi ne moleşeşte, pe un şantier anost din Chitila, eminenţa cenuşie? Şi cât timp şi energie ar pierde, cu toate deplasările astea istovitoare...

N-ar fi mai bine să instaleze dom' Videanu nişte camere de supraveghere atât în zonele de lucru, cât şi în biroul dumisale, ca să poată urmări, ca un Big Brother adevărat, cum evoluează lucrurile fără să se eforteze? Nu de alta, dar în varianta asta, informaţia video i-ar putea fi transmisă, la o adică, şi prin internet, pe laptopul personal, atunci cand omul ar fi în străinătate. Că doar locul său nu e printre salahorii murdari şi anonimi, ci printre personalităţi. N-o să-şi întrerupă şirul excursiilor doar pentru a inspecta personal munca plebei. Dacă tot a anunţat că va fi pe drumuri, măcar să fie pe nişte bulevarde aranjate, luminate, dichisite. La noi nu prea sunt. Singura soluţie, firească, ar fi bulevardele altora. Drum bun!

Wednesday, March 14, 2007

Linişte, nu claxonaţi! Primarul nostru se odihneşte...



Să ne oprim o clipă din activităţiile noastre banale şi să nutrim un gând bun pentru primarul nostru Adriean Videanu, aflat în momente de stoică suferinţă în aceste clipe.

Aseară, pe când domnul Videanu oferea un bun exemplu pentru bucureştenii pe care îi are în grijă şi alerga pe unul dintre trotuarele capitalei, s-a accidentat la picior.

“Aseară am avut o alergare uşoară, dar am călcat strâmb, iar dimineaţă m-am trezit cu piciorul umflat. Am fost la doctor şi port un bandaj elastic. Nu este nimic grav, însă mi s-a recomandat două zile de repaos”, a declarat primarul citat pe mai multe site-uri ale ziarelor cotidiene.

Două întrebări interesante se nasc cu această ocazie:


1) Cum naiba a călcat strâmb primarul? O fi dat într-o groapă? Cum, pe trotuarele Bucureştiului??


2) Ce se va face acum domnul Videanu când, om activ cum îl ştim, va fi nevoit să stea două zile să se odihnească?


Tot ce putem să îi urăm este – concediu de odihnă plăcut în continuare, domnu’ Adriean...

Bucureşti, colecţia primăvară - vară

Colecţia primăvară-vară a Bucureştiului se vrea a fi una înfloritoare, exuberantă, pe un fundal gri-cenuşiu de bloc cu graffiti, realizându-se astfel un contrast provocator, dar nu lipsit de şarm (foto jos).
Moda acestui anotimp este îndrăzneaţă, nu cunoaşte limite sau bariere. Se remarcă prin încălcarea regulilor, fie ele şi de circulaţie. Graniţa subţire dintre carosabil şi trotuar dispare, etalarea puterii automobilului fiind principalul punct de interes (foto jos).


Tonul monoton şi gri al asfaltului este revigorat prin petice ingenios plasate, din materiale diferite, dar rezistente (foto jos).


Peticele pătrate sunt însă asortate de fâşii provocator întinse şi rupturi, marcate de amprentele personalizate ale acelor gură-cască care nu s-au uitat la timp pe unde merg (foto jos).


Moda sezonului primăvară-vară pune un important accent pe fizic, dar mai ales pe funcţiile fizice. Pudoarea nu mai este un concept valabil, iar când de pildă te taie la vezică, trendul impune descărcarea instantanee în orice loc te-ai afla (foto jos).


Un inconvenient al sezonului primăvară-vară îl reprezintă costul piperat al accesoriilor, în cazul de faţă câinii maidanezi (foto jos).


Preţul minim pentru capturarea unui astfel de accesoriu absolut inseparabil de Bucureşti este de 100 de RON, decizie luată recent de primarul capitalei noastre, domnul Adriean Videanu (foto JOS).


Ooooo, dar m-am luat cu vorba şi am uitat să recunosc meritele creatorului acestei colecţii.

Felictări domnule primar, gusturi ca ale dumneavoastră, mai rar! După câte aţi făcut eu zic că aţi merita cu vârf şi îndesat o vacanţă.

Concediu plăcut în continuare, domnu' Adriean...

Tuesday, March 13, 2007

Miţa biciclista a murit de mult sub roata camionului


Am văzut de trei ori moartea cu ochii. Puţea a gaz şi mă fugărea nepoliticoasă pe trotuar.

Prima oară ne-am întâlnit în Parcul Tineretului, unde profitam de nişte pante meseriaşe să mă dau cu skateboard-ul. Coboram în viteză, fugărit de vreo 15 câini vagabonzi enervaţi, când, din faţă, mi-a apărut o Dacia 1310. Providenţa mi-a scos o pietricică în cale, eu am zburat în dreapta, skateboard-ul în stânga, iar Dacia a trecut prin mijloc, împrăştiind câinii vagabonzi care s-au enervat apoi şi mai tare.

Ce căuta Dacia prin parc? Nu o mai fi avut loc pe străzi...

A doua oară m-a văzut moartea pe mine, pe trotuarul Bulevardului Iuliu Maniu şi i s-a făcut milă. Moartea era de data asta o motoretă, al cărui conducător a frânat la 30 de centimetri în spatele meu şi mi-a zis:

- Flăcău, ştiu că trotuarul e al tău, dar mai dă-te-n pula mea! Eşti surd?

Ce căuta motocicleta pe trotuar? Nu o mai fi avut loc pe străzi...

A treia oară moartea m-a ratat milimetric pe trotuarul Străzii Sibiu. De data asta moartea era mai sofisticată, marca Volvo, însă flegma celui care era să mă cureţe a fost simplă, lăptoasă şi pur românească, ca şi explicaţiile ce au urmat:

- Uită-te şi tu pe unde mergi! Cum ce caut pe trotuar? Pe unde altundeva să intru?

Da, da, da... Aţi ghicit. Nu mai avea loc pe străzi...

Am rememorat aceste experienţe astăzi, când v-am văzut, domnule primar Videanu, la Realitatea TV, vorbind despre noile benzi de biciclişti care vor apărea în Bucureşti.

Pai maşinile care nu mai încap de mult pe străzi unde o să încapă acum? Să încep să casc ochii şi la mine în apartament? În grădina blocului? În curtea şcolii?

Alo, domnu' Videanu?... Ce, aţi plecat, nu mai sunteţi? Ce-i drept, după excursia la Paris de săptămâna trecută, războiul cu PNL-ul de ieri şi apariţia la TV de astăzi trebuie să fiţi puţin surmenat... Eu zic că nu v-ar strica o vacanţă...

Concediu plăcut în continuare, domnu' Adriean...